‘Spel biedt een frisse blik en nieuwe inzichten, en vooral, een heleboel plezier.’

Ik speel altijd, ja! Ik doe niet anders.’ lacht Suzan van Eerdt. De Emmeloordse gelooft met hart en ziel in de kracht van spelen, en wijdde haar hele carrière en leven eraan. ‘Spel loopt als een rode draad door mijn leven, zowel professioneel als persoonlijk. Na de theaterschool werkte ik 17 jaar als theaterdocent in het voortgezet onderwijs. Maar na die tijd besloot ik dat ik meer vrijheid nodig had. Ik wilde meer spelen, in de meest letterlijke zin van het woord.’

Suzan spreekt vol passie over haar werk: ‘Een paar keer per jaar start ik een 10-wekelijkse theatertraining in Emmeloord, voor zowel volwassenen als kinderen. In mijn lessen gaan leren spelen, persoonlijke ontwikkeling en plezier hand in hand. Ook geef ik theaterworkshops. Daarnaast werk ik als trainingsacteur, een rol die mij veel energie en plezier geeft. Een trainingsacteur zorgt dat trainees in een veilige setting praktijksituaties kunnen oefenen. We oefenen met ongemakkelijke situaties, slechtnieuwsgesprekken en bijvoorbeeld agressie op de werkvloer. Het helpt enorm als je dit al een keer hebt mogen oefenen met een acteur die de situaties geloofwaardig neerzet.’

Doodeng!

Suzan benadrukt het belang van spel in leren en persoonlijke ontwikkeling: ‘Spel leert ons om te gaan met falen, om te ontdekken dat falen altijd onderdeel is van een leerproces en onlosmakelijk bij het leven hoort. Ik vind het fascinerend dat bijna iedereen in het begin zegt: “Ik vind het doodeng.” Dáár begint de magie van het spel. Spel stelt ons in staat om grenzen te verkennen, fouten te maken, en daar vervolgens om te lachen. Iets nieuws leren voelt altijd een beetje ongemakkelijk en spannend. En dat mag! Elke deelnemer die zich aanmeldt is voor mij per definitie een held van zijn eigen bestaan, ze maken de eerste grote kleine stap en stappen over hun eigen schaduw heen. Hoe tof is dat!’

Spel opent deuren

‘Het mooiste van spel? Het opent nieuwe deuren. Je gaat anders naar de wereld kijken, je voelt je vrijer en het maakt je creatiever. In mijn theatergroep voor volwassenen en kinderen creëren we een veilige ruimte waarbinnen alles mogelijk is. Spel biedt een frisse blik en nieuwe inzichten, en vooral, een heleboel plezier.’

Meer weten over Suzan? Ze is te vinden op www.hetsterrenspel.nl en op Instagram en Facebook onder de naam Sterrenspel.

Op 26 juni (Steenwijk) en 27 juni (Emmeloord) geeft Suzan speciaal voor de ledenvereniging een workshop ‘spel en spelen’. Meld je aan via linkjes.

Daarnaast staat er in de LEEFtijd een bon om met korting een cursus voor volwassenen die start in 2024 bij Suzan te doen.