Game on!

Hoe speelden kinderen vroeger (buiten), welke spelletjes zijn van alle tijden, wat zijn de verschillen en hoeveel invloed heeft gamen nu eigenlijk écht op het kinderbrein? De leukste speelweetjes, tips en feiten op een rij.

89%
… van de basisschoolkinderen gamet weleens. 38 procent hiervan doet dit dagelijks. (bron: Trimbos Instituut)

Game je slim
De UvA deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat gamen een positief effect heeft op de oog-handcoördinatie, het doorzettings- en reactievermogen, de creativiteit én samenwerking. 

20-20-2 regel?
Vierkante ogen van het staren naar een beeldscherm? Kijk elke twintig minuten ook even 20 seconden in de verte. De 2 staat voor het aantal uren buitenspelen per dag.

Buiten, buiten, buiten
Eén op de vijf kinderen speelt elke dag buiten. Eén op de zes doet dat nooit.

9,5 uur
… is de gemiddelde buitenspeeltijd. De helft van de kinderen geeft aan dit nog wel meer te willen doen.

Klassiekers
Monopoly bereikt in 1930 de vorm zoals wij het nu spelen, zeeslag komt uit 1931, Scrabble zag in 1938 het levenslicht en in 1957 verschijnt Risk.

Wist je dat
… Ganzenbord al in 1640 (!) voor het eerst in Nederland verscheen?

 

Samen schermen
Mediamatties is een interactief spel voor ouders en hun kind. Je speelt het samen op twee verschillende schermen en neemt hiermee een kijkje in de onlinewereld van de ander. Leuk én leerzaam! (mediamatties.nl).

Hinkelen, elastieken, touwtjespringen en knikkeren
Is buitenspelen tegenwoordig wel zo anders? Kids van nu geven aan graag te fietsen, klimmen, zelfverzonnen verhalen na te spelen en te ‘chillen’ met vrienden.

Voor in de agenda
Op woensdag 12 juni is het Nationale Buitenspeeldag!