Vijf jaar lang, 24 uur per dag, 7 dagen per week lawaai, rotzooi, viezigheid, ellende en geweld. Nooit een momentje voor jezelf, geen stilte. ‘Het was een van de grootste uitdagingen om mijzelf daar niet in te verliezen. Het gebeurde vaak dat mensen daar gek werden, drugs gingen gebruiken of geweld pleegden,’ vertelt Joseph Oubelkas. Hij zat jarenlang onschuldig vast in een Marokkaanse gevangenis. Als hij zijn discman terugkrijgt put hij troost uit muziek.

 

Op een zakenreis naar Marokko in 2004 verandert het leven van Joseph Oubelkas drastisch. Hij wordt onterecht gearresteerd voor drugssmokkel en krijgt 10 jaar gevangenisstraf. Maar met de steun van zijn moeder, familie en vrienden, weet Joseph het beste te maken van zijn situatie. Hij leest, leert, sport en raakt bevriend met gevangenen en bewaarders. Na 5 jaar wordt hij eindelijk vrijgelaten, maar krijgt hij te maken met nieuwe uitdagingen. Zonder werk en met persoonlijke problemen, worstelt Joseph met zijn nieuwe leven. Maar met steun van zijn omgeving, herpakt hij zich en schrijft hij een boek over zijn ervaringen.

 

‘Tijdens mijn gevangenschap schreef ik in mijn dagboek over bepaalde liedjes die mij veel steun gaven en nog steeds geven op bepaalde momenten.’ Muziek was in het begin verboden, maar op een gegeven moment krijgt Joseph zijn discman terug. Een privilege, verleend door de gevangenisdirecteur. ‘Wat een verademing, om muziek te kunnen luisteren. Het liefst luisterde ik nummers van Lenny Kravitz en Pearl Jam. Ik kan me enorm vinden in hun stemmen en teksten. De soundtrack van mijn leven? Nothingman van Pearl Jam. De tekst gaat over het verlies van liefde en vrijheid en de pijn die daarmee gepaard gaat. Over alleen achterblijven terwijl het leven voor anderen doorgaat. Het nummer moedigt aan om te waarderen wat we hebben.’

 

‘Stilte en muziek spelen nog steeds een grote rol in mijn leven. Mijn muzieksmaak is heel breed, van rap uit de jaren ’90 tot klassieke muziek van Vivaldi. Het hangt af van mijn stemming en het moment. Ik kan rustige muziek opzetten of lekker dansen en wild gaan in de woonkamer. Het zijn allemaal mooie momenten. Tegenwoordig luister ik veel naar muziek en podcasts als ik in de auto zit, maar soms zet ik alles gewoon even uit en rijd ik in stilte. Ik focus dan op mijn ademhaling en doe ademhalingsoefeningen om even te ontspannen. Het zijn de kleine dingetjes die ik blijf toepassen in een wereld vol hectiek en drukte.’

 

 

Op 18 oktober 2023 is Joseph Oubelkas te gast op de jaarlijkse ledenavond. Joseph inspireert, ontroert en verbindt als energieke spreker. Hij deelt zijn ervaringen van onterechte gevangenschap passie, enthousiasme en humor. Dit jaar vindt de ledenavond plaats in theater ’t Voorhuys in Emmeloord. Wil je erbij zijn? Meld je meteen aan! https://www.uwledenvereniging.nl/event/jaarlijkse-ledenavond-met/