Lummelen. Wie doet dat nog? Even helemaal niks doen. Je tijd verdoen. Voor je uit staren We komen er simpelweg niet aan toe. Daarvoor zitten onze agenda’s te vol. Maar wist je dat een time-out hartstikke goed voor je is? Dag prikkels, hallo rust! Met deze 4 tips lummel jij moeiteloos de zomer door.

De zomer is een ideale tijd om lekker te luieren. Ook als je niet op vakantie gaat en ‘gewoon’ thuisblijft. Je agenda is leeg. De dagen zijn lekker lang. De zon straalt volop. Je komt automatisch al in een lagere versnelling, maar het is goed om even helemaal op de rem te trappen.

‘Om goed in balans te blijven, heb je af en toe momenten van rust nodig’

Teuntje van Leeuwen werkt als coach bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. ‘Er is rustig nodig om je stresshormonen te laten zakken. Lummelen is een manier om gewoon even helemaal niks te doen.

Van luieren word je ook nog eens enorm creatief! Ja, echt waar. Juist door even lekker weg te dromen – en niet te denken aan wat je nog allemaal moet doen vandaag – kom je op originele gedachten. Dat komt omdat het gedeelte van je brein dat actief is in de concentratiestand even uitgaat als je niets doet. Moet je je toch weer focussen? Dan is dit gedeelte van je brein ook weer opgeladen. Je kunt er dus weer lekker tegenaan! Wees dus gerust een beetje lui deze zomer.

4 heerlijke lummeltips

  1. Weg met die telefoon. Die zorgt alleen maar voor afleiding. Prikkels vooral. En ons hoofd is juist zo toe aan ons rust. Ons lijf ook, trouwens.
  2. Waar word jij blij van? Dat kan juist iets kleins zijn. Van een kop koffie in je tuin of op het balkon. Een boek lezen op de bank. Tekenen? Puzzelen? Of lekker je favoriete serie op Netflix kijken?
  3. Dagdromen maar! Of je dat nu in bed, op de bank of lekker in je hangmat in de tuin doet. Om je een eindje op weg te helpen: denk aan iets leuks. Wat deed je toen? Hoe voelde je? Je zult merken: je dagdroomt zo een eind weg.
  4. Zoek de natuur op. Wandelend of geniet op een bankje van het uitzicht. Wat ook heel goed werkt volgens coach Teuntje van Leeuwen: kijk een filmpje van de natuur.

Wedden dat je batterij na de zomer weer is opgeladen? Misschien bevalt het je wel zo goed, dat je de herfst en nog even aan vastplakt. Aan jou de keuze.