17 Lentes jong en eenzaam, hoe kan dat?

‘Eenzaamheid is niet alleen een probleem waar ouderen mee te maken hebben, ook jongeren kunnen eenzaam zijn. Ik ben 17 jaar en voel me eenzaam, terwijl ik eigenlijk een positief en opgewekt persoon ben’, vertelt Nienke.

‘Vooral de periode waarin we voor het eerst te maken hadden met corona, voelde ik me alleen. Ik kon geen colleges meer volgen, de sportschool was dicht en ik zag bijna geen vrienden meer. Ik voelde me verdrietig en alleen. Als m’n moeder een rondje met me wilde wandelen had ik geen zin. Ik miste aanspraak en aandacht. Maar niemand mis- te mij, althans zo voelde het.’

‘Het jaar 2020 begon veelbelovend. Ik startte in februari een HBO-opleiding in Amsterdam. Ik verruilde Steenwijkerland voor de stad en had enorm veel zin om na een pittige periode waarin ik ziek was geweest, weer lol te maken. Met nieuwe vrienden genieten van het studentenleven, wijntjes drinken, colleges volgen en op mezelf wonen…’

‘Door corona werd mijn wereld in één klap kleiner. Te klein. Colleges volgde ik online. Ik raakte mijn bijbaantje kwijt, de sportschool was dicht en ik woonde weer tijdelijk thuis. Ik sprak weinig leeftijdsgenoten en zat op de bank. Zo voelt eenzaam zijn dus, dacht ik. Ik miste contact en voelde me leeg. Alles was afstandelijk en digitaal. Zelfs de gesprekken met de psycholoog waren online.’

‘Nu, ruim een half jaar later, gaat het gelukkig weer wat beter. Ik woon weer in Amsterdam, waar ik samen met mijn huisgenoten om de dag kook. Om te voorkomen dat ik de hele week in een kamertje van 12 vierkante meter zit, ga ik een middag per week (via een pasje van een ander) naar de universi- teitsbibliotheek.’

‘Ik voel me vrolijker, ik probeer af en toe een rondje hard te lopen… Soms gaat het even goed en dan vliegt het me ineens aan. Ik leef van online college naar online colle- ge. Waarom ik mijn verhaal deel is dat ik me zorgen maak over de toekomst. Want er zijn heel veel jongeren die deze periode hetzelf- de ervaren als ik. Eenzaamheid onder jongeren is een serieus probleem’, besluit ze.

Herken jij jezelf in dit verhaal van Nienke? En wil je hier over praten? Neem dan eens contact op met je huisarts of de welzijns- organisaties bij jou in de buurt.

De naam van Nienke is gefingeerd.