Eenzaamheid is een gevoel, iets dat je ervaart. Het zegt iets over jouw verwachtingen van de sociale contacten die je op het moment hebt. Het kan zijn dat je niet tevreden bent over de hoeveelheid óf over de diepgang van deze contacten. Ervaar jij een gevoel van eenzaamheid? Stel jezelf dan eens de volgende vraag: Hoelang voel ik al eenzaam?

Is jouw antwoord hierop minder dan een jaar, kijk dan eens wat je hier zelf aan kunt doen. Haal oude vriendschappen aan, schrijf je in bij een verenging of meld jij aan bij een initiatief voor mensen die behoefte hebben aan aanspraak.

Kom je na het stellen van deze vraag tot de conclusie dat je je al langer dan een jaar eenzaam voelt of dat jij hier in jouw kindertijd al last van had? Dan is het verstandig om hier eens over te praten met bijvoorbeeld jouw huisarts. Hij of zij kan jou indien nodig doorverwijzen naar iemand die jou hierbij kan ondersteunen.

Wat het antwoord ook is. Loop niet te lang met deze gevoelens van eenzaamheid door. Er zijn voldoende mensen, instanties en organisaties die jou met alle liefde willen helpen jezelf weer beter te laten voelen.