afbeelding van Jos Becker en Johan Goos

Na acht jaar voorzitterschap draagt Jos Becker het stokje over aan Johan Goos. ‘Mooie jaren, waar ik met plezier en trots op terugkijk. Wat een fijne vereniging, wat een goede mensen, wat een prachtige tijd. Na mij komt Johan, die het voortreffelijk zal overnemen, dus ik heb geen zorgen over de toekomst. Johan is gemotiveerd en heeft een sterke drive; hij gaat staan voor de zaken waarin hij gelooft.’ 

JOS: ‘Ik herinner me dat ik ongeveer een jaar geleden, op een zomeravond, een gesprek met jou had bij jou in de achtertuin in Emmeloord. Je gaf aan om erover na te denken om het toe te treden tot het bestuur. Ik was opgelucht toen ik hoorde dat jij geïnteresseerd was! Je hebt veel ervaring met bestuursfuncties én een sterke band met de ledenvereniging. Wat heeft je overtuigd?’

JOHAN: ‘Ja, dat moment herinner ik me goed. Ik was net gestopt na twaalf jaar in de gemeenteraad en daarvoor had ik zeventien jaar in het waterschapsbestuur gezeten. Dus bijna dertig jaar in het openbaar bestuur. Het is een manier van leven! Als je dan ineens stopt, moet je daar echt even aan wennen. Die pauze duurde dus kort, want dit is wel wat bij mij past! Bovendien was jouw enthousiasme erg aanstekelijk. We spraken af dat ik eerst zou meedraaien in het bestuur. Wat herinner jij je van jouw beginperiode als voorzitter?’

JOS: ‘Toen ik destijds gevraagd werd om voorzitter te worden, heb ik eerst een vergadering bijgewoond om de sfeer te proeven. Daarna heb ik voorgesteld om een aantal dingen te veranderen. Onze belangrijkste functie was het uitlenen van hulpmiddelen, maar we hebben besloten om meer te doen en hebben onze organisatie uitgebreid. We organiseren nu activiteiten voor allerlei doelgroepen. Ik vind het heel mooi dat ik daaraan heb bijgedragen. De theatervoorstellingen met bijvoorbeeld Epke Zonderland en Dokter Jurriaan waren echte hoogtepunten voor mij. Hele zalen vol met leden! Geweldig! Ook ben ik heel trots op het stimuleringsfonds dat jaarlijks meerdere initiatieven ondersteund die de leefbaarheid van wijken en dorpen vergroten. Waar kijk jij naar uit?’

JOHAN: ‘Wat ik leuk vind aan deze functie, is dat je over de grenzen van je eigen gebied komt. Je maakt kennis met andere culturen binnen onze regio en leert van elkaar. We hebben een mooie vereniging met polderbewoners, Urkers en Steenwijkerlanders van alle leeftijden! Eerst ga ik luisteren en analyseren om erachter te komen welke zaken aandacht verdienen. Ik denk dat het aantrekken van jongeren een belangrijk aandachtspunt is voor de ledenvereniging. Wat ik ook wil doen, is meer publiciteit geven aan wat de ledenvereniging allemaal doet. We zijn soms te bescheiden. We moeten laten zien wat we allemaal doen en wat je bij ons kunt krijgen, ook voor jonge mensen. Voor € 12,50 tot € 15 per jaar krijg je veel waar voor je geld. Kortom: ik verheug me erop om bij te dragen aan de samenleving en om de ledenvereniging zichtbaarder te maken.’

JOS: De laatste editie van ons ledenblad LEEFtijd gaat natuurlijk over ‘passie’. Grappig dat wij daarin ook wat gemeen hebben!’

JOHAN: ‘Je bedoelt het wielrennen? Ja, dat is ook mijn passie. Ik hou van de uitdaging en het avontuur. Laatst deed ik mee aan de Home Ride, een fietstocht in Nederland die geld inzamelt voor het Ronald McDonald Huis. We fietsten 24 uur lang en legden in totaal 535 kilometer af! Dat was een geweldige ervaring. Maken we binnenkort samen een tochtje?’

JOS: ‘Reken maar!’

afbeelding van Jos Becker en Johan Goos