Wist je dat energie ook een belangrijke rol speelt op het water? Niet alleen schoner varen, ook duurzame visserijtechnieken zijn essentieel. Vijf maritieme ondernemers jagen hun droom na: het bouwen van een nieuw schip vol slimme technologie. Zij zetten daarmee Urk voorgoed op de kaart als dé internationale hotspot voor duurzame scheepvaart.  

Werft Shipbuilding bouwt het nieuwe schip: van casco tot afbouw. Dat is gerust uniek te noemen, omdat het alweer 20 jaar geleden is dat er een compleet nieuw schip vanaf de kiel werd gebouwd op Urk. Op het voormalige eiland barst het echter nog wel van de kennis en ervaring. Die komt nu goed van pas in het Europese project Smart & Sustainable Shipping Flevoland (kortweg SSSF). Hierin werken de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon, Werft Shipbuilding, De Boer Marine, Weforsea Shipping, GreenMaritime en maritiem onderzoeksinstituut MARIN samen.  

Een duurzame toekomst 

Het schip van de toekomst heeft straks allerlei moderne apparatuur en sensoren aan boord om efficiënter te vissen. Waar kennis en ervaring van generatie op generatie worden overgedragen in visserijfamilies, hebben vissers straks alle belangrijke informatie op één dasboard. Van de temperatuur van het water tot het zoutgehalte en de plek waar de vis zwemt. Schoner varen is niet alleen beter voor het milieu, minder brandstof betekent ook meer opbrengst. En dat is weer goed voor de concurrentiepositie van de Urker vissers.  

Door samen te werken, partners te zoeken en kennis te delen werken de vijf maritieme ondernemers vol energie aan een duurzaam alternatief voor de visserij. Tegelijkertijd een flinke stimulans voor de Urker economie. Er komt namelijk een nieuwe haven, een nieuw bedrijventerrein en een maritieme campus. Ook al nemen de vissersrechten af, onderhoud aan schepen blijft nodig. De maritieme sector biedt jongeren die nog geen opleiding hebben gevolgd, de kans om een vak te leren. Een mooi vooruitzicht!  

 

Meer lezen? www.detoekomstisdichtbij.nl