De Nacra17NED op volle zee met Bjarne Bouwer aan boord

Als we topzeiler Bjarne Bouwer spreken, bevindt hij zich op volle zee, in de buurt van Marseille. Hij is natuurlijk aan het trainen voor de Olympische Spelen. Deze 20-jarige ‘Sportman van 2022 uit Steenwijkerland’ werd geboren in het schilderachtige Giethoorn en ontdekte zijn talent in de diepblauwe wateren van Zuidoost-Azië. Wie is deze ambitieuze avonturier en wat ‘drijft’ hem?

 

Hey Bjarne! Leuk om je te spreken over jouw passie. Waar komt jouw liefde voor zeilen vandaan?

‘Dat komt deels door mijn vader! Vanwege zijn werk verhuisden we van Giethoorn naar Zuidoost-Azië. Ik groeide daar dus op, tot mijn tiende jaar. Het was er altijd mooi weer. Mijn vader hield van windsurfen én we hadden een grote zeilboot. Dus, de liefde voor watersport zit in mijn bloed. Toen ik vijf was, zette hij me voor het eerst in een bootje. In Thailand! Ik ben erg competitief ingesteld, dus als ik ergens aan begin, wil ik er de beste in worden. Daarvoor moet je veel oefenen, dus dat deed ik.’

 

Wat maak je zoal mee op het water? Betoverende zonsondergangen, gevaarlijke golven, dolfijnen en haaien?

‘Ja! Al die dingen. En meer, ik heb het geluk dat ik veel kan reizen door de sport. Van jeugd-WK’s in China tot de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië en nu als ‘senior’ zeiler op prachtige plekken als Canada en Oman. Ik heb walvissen en haaien gezien in Lanzarote, en zeehonden in Scheveningen. Het zijn heel bijzondere momenten, en als ik er later op terugkijk met vrienden en familie, realiseer ik me pas echt hoe uniek ze zijn.’

 

Over familie gesproken, die zie je misschien niet zo vaak door jouw avontuurlijke levensstijl. Welke offers moet jij maken, wat moet jij laten voor je Olympische droom?

‘Topsport vraagt veel opofferingen, zowel op sociaal als op persoonlijk vlak. Ik sla feestjes en uitjes met vrienden over voor trainingen en wedstrijden. Dat voelt soms wel vervelend. Sommige vrienden begrijpen dat en andere niet. Ik zie mijn familie minder vaak dan ik zou willen, omdat het zeilseizoen zo lang is en ik vaak in Zuid-Europa ben voor trainingen of wedstrijden. Maar uiteindelijk zijn de offers het waard!’

 

Wat is jouw ultieme zeilambitie? Welke droom streef je na?

‘Mijn grote droom is om de Olympische Spelen te bereiken en daar een medaille te winnen. Die droom heb ik al sinds ik klein was. Mijn teamgenoot Laila en ik wonnen samen brons op de Jeugd Olympische Spelen, wat ons olympisch vuur alleen maar verder heeft aangewakkerd. Nu gaan we voor de ‘echte’ Spelen in Parijs.’

 

Wat vind jij het mooiste aan zeilen?

‘Alles! Zeilen heeft zoveel verschillende aspecten. Het is fysiek, snel, maar ook een strategisch spel. Je moet allerlei vaardigheden inzetten om te winnen. Naast het wedstrijdelement vind ik zeilen op zich al prachtig: je bent in de natuur, vecht tegen de elementen, en voelt de vrijheid van wind en water. En natuurlijk het constante streven naar verbetering, de zoektocht naar perfectie. Dat motiveert me elke dag opnieuw.’

 

Gaaf, Bjarne. Kunnen we ergens meegenieten van jouw missie?

‘Dat kan zeker! De nacra17 is onze zeilboot en ons Instagram account heet: @nacra17Ned. Laila en ik delen regelmatig video’s en foto’s.’

 

Update: vlak voor publicatie werd bekend dat Bjarne en Laila zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De Nacra17NED op volle zee met Bjarne Bouwer aan boord