Een gezonde leefstijl en bewegen is voor iedereen goed. “Voor mensen met diabetes type 2 kan het helemaal verschil maken. Je bereikt echt verbetering”, vertellen Henny Kleine en Alice Schuurmans, diabetesverpleegkundigen bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Zij zien veel mensen met type 2 diabetes en dat worden er steeds meer. Bij dit type, vroeger ouderdomsuiker genoemd, maakt de alvleesklier nog wel iets van insuline aan, maar niet voldoende. Ook kinderen, die aanleg hebben om te zwaar te worden of diabetes in de familie hebben, hebben kans om deze ziekte al op jonge leeftijd te ontwikkelen. Vooral als ze veel achter de computer zitten, regelmatig snacken en weinig bewegen. Met een gezonde en actieve leefstijl is echt veel winst te behalen.

“Het maakt niet uit wat je doet. Je hoeft echt niet fanatiek naar de sportschool. Wandelen, fietsen, alles is goed”, weet Alice Schuurmans. “Het maakt niet uit hoe, maar beweeg!” De drempels kent ze uit haar praktijk. “Natuurlijk, niet iedereen vindt bewegen leuk. Maar als ze beginnen, dan zie je heel snel resultaat. De bloedwaarden worden beter, er is minder medicatie nodig, mensen hebben minder last van hun diabetes en ze worden sterker.”

De ervaring leert ook dat samen bewegen extra stimuleert. “Dat geeft toch net die stok achter de deur en het is ook nog eens erg gezellig”, heeft Henny Kleine gemerkt. In het najaar organiseren zij een educatieavond over allerlei aspecten van diabetes type 2. Tegen die tijd willen ze ook de mogelijkheden van een beweegaanbod voor hun doelgroep in kaart hebben gebracht.

Challenge

“Meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge in de Noordoostpolder, dat wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation, zou een mooi doel zijn. Deze organisatie is heel actief om mensen met diabetes type 2 in beweging te krijgen en ieder jaar houden ze een challenge”, vertelt Henny Kleine. Alice Schuurmans vult aan dat ze daarbij ook andere organsaties willen betrekken. “Dit gaat zoveel mensen aan en door dit gezamenijk op te pakken, willen we veel meer mensen actief willen krijgen.” In Steenwijkerland traint men al volop voor de challenge op 30 september 2017. De training is op donderdagavond en wil je nog medoen, geef het dan door via info@mantelzorgnetwerksteenwijkerland.nI 

Heeft u vragen over diabetes of interesse voor een beweegaanbod, dan kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen via: