Om fit en gezondheid te blijven is het belangrijk regelmatig te bewegen. De beweegagogen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) proberen de bewoners van de verschillende woonzorglocaties ook zoveel mogelijk in beweging te krijgen. “We proberen de lichamelijke mogelijkheden die iemand nog heeft zo lang mogelijk te behouden en achteruitgang te vermijden”, aldus Remon Kroes, beweegagoog bij ZONL.

 

Ook zorgt bewegen ervoor dat bewoners even uit hun dagelijkse ritme komen. “Het biedt ze ook de kans om het sociale leven uit te breiden. Ons doel is dat mensen het leuk vinden om te doen, maar het ook gezellig hebben met elkaar tijdens de beweegactiviteit”.

Kijken in mogelijkheden
Tijdens de beweegactiviteiten worden verschillende spellen uit de kast gehaald. “Voorbeelden zijn pylon voetbal, ballontennis en mikspellen. Maar ook doen we verschillende kracht, lenigheid en conditieoefeningen. Als het weer het toelaat gaan we naar buiten om lekker te wandelen. En er zijn bewoners die af en toe een ritje maken op de hometrainer of fietslabyrint. We kijken altijd naar de wensen en behoeften van de bewoner en wat mogelijk is. We passen ons aan wat mensen leuk vinden en kunnen. Het streven is om iedere bewoner ongeveer een half uurtje in beweging te krijgen.”

Geluksmomentjes creëren
Remon merkt dat de bewoners tijdens de beweegactiviteiten erg fanatiek zijn. “Iedereen wil graag winnen of de opdracht zo goed mogelijk uitvoeren. Dat is mooi om te zien. En er wordt altijd vaak en veel gelachten.” Ook merkt Remon dat bewoners soms vaak meer kunnen dan ze denken. “Dit levert vaak mooie momenten op bij bewoners met dementie. Soms kan het zo zijn dat het proberen van een oefening confronterend is voor bewoners, dan is het vooral belangrijk om juist te laten ervaren wat wel kan en wat wel lukt. Het is vooral proberen om geluksmomentjes te creëren tijdens het bewegen. Negen van de tien keer gaat iemand met een lach op zijn gezicht weer terug naar de huiskamer. En daar doe je het voor.”