In Steenwijk kan je het vaak buiten ruiken: de zoete kruidige geur van kaneel. Het komt van Royal Polak Spices, net buiten de stad. Ze zijn al 167 jaar wereldwijd een gevestigde naam op het gebied van kaneel en andere specerijen. De beroemde rode blikken zijn in bijna alle bakkerijen in Nederland te vinden. Haal je je kaneel ‘gewoon’ uit de supermarkt? Dan komt de naam je misschien minder bekend voor. Polak neemt ons mee in de kruidige wereld van kaneel.

Polak is dé kaneelspecialist en één van de grootste kaneelimporteurs van Europa. In de fabriek in Steenwijk worden kaneel- en op kaneel gebaseerde specerijenmelanges gemaakt. De typische bekende smaak van onder andere pepernoten, ontbijtkoek, stroopwafels en speculaas van grote merken komt hier vandaan. De specerijenmelanges in de rode blikken staan in bijna alle bakkerijen van Nederland.

Meer dan één soort

‘Als je onze kaneel vergelijkt met kaneel uit de supermarkt, dan proef je gelijk verschil’, vertelt Merijn Minke, productmanager bij Polak. Kaneel is een veelzijdig product, veel meer dan de meeste mensen denken. ‘Het verschil zit in de kwaliteit die wij gebruiken.

Het is belangrijk dat ons product altijd hetzelfde smaakt voor klanten. Daarom maken we melanges van verschillende kaneelsoorten, waardoor we verschillen in kwaliteit kunnen opvangen. Zo blijft de smaak en kwaliteit constant. Onze standaard kaneel bestaat bijvoorbeeld uit zes verschillende soorten kaneel.’

Zeecontainers naar Steenwijk

Uit verre uithoeken van de wereld komen de kaneelstokken in zeecontainers aan in Steenwijk. Daar gaan de medewerkers aan de slag om er specerijenmelanges van te maken. De kaneelstokken en andere specerijen worden gemengd en vervolgens gemalen tot melanges. Dit eindproduct vindt uiteindelijk hun weg naar klanten in heel Europa. In Zweden maken ze er pepparkakor mee. Cinnamon rolls en gingerbread bakken ze in Engeland en lebkuchen is een typisch Duitse lekkernij.

Geheime melanges

Hoe haal je al die soorten kaneel uit elkaar en blijf je unieke smaken maken? Dat is de belangrijke taak van het Cinnamon Lab van Polak. Hier ontwikkelen ervaren productontwikkelaars nieuwe smaken voor verschillende klanten en verbeteren ze bestaande smaakconcepten. ‘Voor veel Nederlandse en internationale merken ontwikkelen wij een eigen melange, die dan ook geheim blijft. Daarmee krijgt ieder product een eigen unieke smaak.’

Wat is kaneel?

Wist je dat kaneel van een boom komt? Het is de binnenbast van de kaneelboom. Er zijn twee hoofdsoorten kaneel: cassia en Zeylanicum. Het verschil? Dat zit in de ondersoort van de kaneelboom, de plek waar de boom groeit en de weeromstandigheden. Zo is Cassia kaneel te vinden in Indonesië, Vietnam, India en China en komt Zeylanicum uit landen zoals Madagaskar, Tanzania en Sri Lanka. De verschillende origines en soorten hebben invloed op de smaak. De ene soort kaneel kan branden op je tong, terwijl de ander maar licht je tong streelt.

Wist je dat?

  • De kaneelmelanges van Polak heel Europa over gaan.
  • De beroemde rode blikken van Polak in bijna alle bakkerijen in Nederland staan.
  • Polak 20 tot 30 soorten kaneel in huis heeft.
  • Uit de binnenbast van de kaneelboom kaneel wordt gehaald. Hoe dichter bij de grond, hoe beter de kwaliteit.
  • Kaneel niet alleen door zoete koek en banket gaat, maar soms ook in zuivel, dranken en sportvoeding zit.
  • Het bedrijf in 1979 het predicaat Koninklijk heeft gekregen.